botulismus je otrava způsobená botulotoxinem (tzv. klobásovým jedem). Následky se objevují asi za 6-72 hodin po požití. Botulismus postihuje nervový systém a způsobuje dočasnou obrnu různých částí těla, zástavu střevní peristaltiky, ochrnutí dýchacích svalů, dvojité vidění. Přenáší se většinou požitím nakažené, nesprávně konzervované potraviny. Nasolené uzeniny jako klobásy, šunka, paštika, většinou doma zavařené maso, ale rovněž zavařená zelenina a ovoce konzumované bez opětného povaření jsou vhodnými kandidáty. Botulin stejně jako salmonelóza se tedy týká i vegetariánů! Zdrojem bývají také rybí konzervy, jedná se pak o tzv. otravu rybím masem. Spory mikrobů produkujících toxin se nacházejí v půdě, na špatně umytém ovoci, ale i ve střevech vepřů. Přítomnost čistého botulotoxinu v potravině však nepoznáme: chuť není narušena! Botulismus u kojenců může pocházet také z medu. Při požití je nutné podat antisérum obsahující protilátky proti toxinu.
Prevencí je dozor nad zachováním předepsaných postupů při komerční přípravě uzeninových, zeleninových a rybích konzerv, nad správným uskladněním hotových výrobků. U ranného botulismu je to dodržování hygienického režimu při převazování a ošetřování ran, dodržování dezinfekčních a sterilizačních postupů.
22. říjen 2007
8 141×
173 slov