- zkoumá životní pochody a funkce rostlin i jejich částí
- organické látky a anorganické látky
Organické látky
- hlavní organogenní prvky : 95% sušiny - 45% C, 42% O, 6,5% H, 1,5% N
- podle funkce – zásobní látky (ukládání ve formě cukrů a tuků)
- stavební fce (bílkoviny – celulosa, sacharidy, lignin – dřev. forma)
Cukry (sacharidy) – C, H, O C6H12O6
- podle množství C je dělíme na monosacharidy až hexózy
- jednoduché – ribóza, fruktóza, glukosa
- disacharidy – sacharóza, laktosa
- polysacharidy – škrob (zás. fce), celulosa (stav. fce buněčné stěny)
Bílkoviny (peptidy)
- základní stavební jednotka každé buňky – C, H, O, N
- skládají se z aminokyselin (AMK)
- význam : stavební, zásobní fce, enzymy
Tuky (lipidy)
- nasycené mastné kyseliny s alkoholem
- kyselina máselná, olejová, palmitová
- na povrchu (kutikula), vosky – stavební fce, cytoplazma, olej. kapénky – zásobní fce
Barviva
- rozpustné v tucích – lipochromy (karoten, chlorofyl)
- rozpustné ve vodě ( hydrochromy – jsou obsaženy v buněčné šťávě)
Organické kyseliny
- většinou rozpuštěné ve vakuolách
- obsahují COOH (karboxylová skupina)
- kyselina šťavelová, citrónová (nejdůležitější pro naše tělo – vitamín C), jablečná….
Třísloviny
- látky, které mají výraznou, ale nekonzumovatelnou chuť
- sloučeniny železa
- zpravidla v nezralých plodech, v kůrách stromů, dubénka
- tanin
Alkaloidy
- nacházejí se v květu, plodu, listech – poživatelné v malém množství, ve velkém jsou jedovaté
- kofein, thein, atropin (léčivá droga)
Silice
- v květech, v kůrách a ve stoncích, silné "voňavé" látky
- éterické oleje, jsou obsaženy v růži, karafiátu, skořicovníku….
Glykosidy
- organické sloučeniny. Obsahují ve své molekule cukr (glykosid), mají zpravidla hořkou chuť
- většinou jsou jedovaté – amygdalin – ve slupce mandlí, v oddenku konvalinky, v kůře vrby
Pryskyřice
- v kůře, zaceluje rány, organické látky, které na vzduchu tuhnou
- jehličnany, jantar, lupulon – obsažena v šišticích chmele – dodává pivu chuť
Balzám
- pryskyřice je umístěna v silicích – proto na vzduchu tuhne
- peruánský balzám (ze stromů balza)
- kanadský balzám (z kanadské jedle)
Klovatina
- části rostlin, rozpustné ve vodě, používá se jako lepidlo
- arabská guma (z africké akácie), chide
Latexy
- produkt mléčnic různých stromů, obranná fce
- kaučuk, opium
Enzymy
- látky, která štěpí složitější látky na jednodušší
- nacházejí se v cytoplazmě
- A) tvořeny pouze jednou bílkovinou – trypsin (štěpí bílkoviny), lipáza (štěpí tuky)
- B) složitější - tvořeny bílkovinou + kov (Fe, Mn, Mg, Cu, Mo) – amylasa(štěpí cukr)
- C) úplné – obsahují bílkovinu + koenzym – karboxyláza (štěpí CO2)
Vitamíny
- dusík pro život
- rozpustné ve vodě (B, C)
- rozpustné v tucích (A, D, K, E…..)
- většinou B-komplex
23. září 2007
3 897×
364 slov