Jakmile se dostane potrava do úst, je zvlhčována slinami a rozmělňována pomocí zubů. Sliny zvlhčují ústa i potravu, rozpouští jídlo a umožňují vjem jeho chuti, usnadňují polykání a čistí ústa. Zpracovaná potrava se dostává do hltanu, svalové trubice, jíž prochází jak vzduch, tak i potrava. Vzduch je odtud směrován do hrtanu, strava pokračuje další svalovou trubicí-jícnem. Pohyb jícnem je zajišťován svalovými kontrakcemi, jejichž pomocí se strava dostává až do žaludku. Žaludek se nejvýrazněji podílí na promísení přijaté stravy, které promění jeho obsah v chymus čili tráveninu, snadněji stravitelnou při dalším zpracování. Část obsahu žaludku, jako jednoduché cukry a voda, může být vstřebána ze žaludku přímo do krevního oběhu. Trávenina postupuje vrátníkovým svěračem, který je průchodem do tenkého střeva. Potrava vstupuje do střeva při uvolnění vrátníkového svěrače. Je-li svěrač stažen a uzavřen, znamená to, že strava ještě nebyla žaludkem dostatečně zpracována. Trávení tuků, sacharidů a bílkovin je dokončeno v tenkém střevě za pomoci trávicích šťáv, vylučovaných slinivkou, játry a střevními klky. Například tuky, přijaté v podobě zmrzliny, jsou emulovány převážně v tenkém střevě žlučovými solemi, které pronikly do střeva z jater. Při štěpení tuků pomáhají též trávicí enzymy, které se dostávají do střeva ze slinivky břišní. Potrava poté postupuje tlustým střevem, jehož celková délka dosahuje 160-190 cm a tvarem se podobá otazníku. V tomto úseku se z tráveniny vstřebává voda a elektrolyty, obsah se zahušťuje a posouvá směrem ke konečníku, kde je vyloučen (defekace).
7. září 2007
3 657×
236 slov