Jsou to látky vyskytující se v rostlinných a živočišných produktech. Tyto látky v součinnosti s enzymy a hormóny podmiňují a urychlují získávání energie a přeměnu živin na látky potřebné našemu tělu.
Vitamíny se lidský organismus nedovede sám vytvořit. V přírodě se vyskytují vitamíny a provitamíny, které se teprve v lidském organismu změní na vitamíny (např. karoten.)
Po dlouhodobém nedostatku některého vitamínu vzniká hypovitaminóza, která může přejít až v avitaminózu. Hypovitaminózy se projevují určitými příznaky, které jsou společné pro nedostatek všech vitamínů. Jde o celkovou slabost, bolesti v různých částech těla, snížení odolnosti proti nakažlivým chorobám, snížení vykonnosti.
Nadbytek některých vitamínů může způsobit hypervitaminózu.
Celkový obsah vitamínů ve stravě je ovlivněn:
množstvím vitamínů v surovinách
(závislé na odrůdě, na ošetření, dopravě, skladování ad.)
snižováním vitamínových ztrát
(dodržování technologických postupů, volba vhodného inventáře)
zvyšováním využitelnosti vitamínů
(vitamínové koncentráty, fortifikace)
Fortifikace
Je obohocování některých druhů pokrmů o některé druhy vitamínů a nerostných látek.
Podle rozpustnosti rozdělujeme vitamíny do dvou skupin, a to na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a na vitamíny rozpustné ve vodě (B, PP, H, P, C.)
Vitamíny rozpustné v tucích:
Vitamín A (retinol)
se vyskytuje zejména v živočišných potravinách. Vitamín A obsahují zejména játra mořských ryb, játra a vnitřnosti jiných teplokrevních zvířat, máslo, vejce, mléko, ovoce aj.
Nedostatky se projevují poruchami růstu, očními poruchami, šeroslepost. Potřeba vitamínu A se může krýt i přívodem jeho provitamínu (karotenu), který se v játrech mění na vitamín A.
Vitamín D (kalciferol)
se v přírodě vyskytuje jen vzácně, většinou je přítomen ve formě svého provitamínu. Vitamín D je obsažen v rybím tuku, vejcích a másle. Provitamín se mění na vitamín D v kožních buňkách působením ultrafialových paprsků.
Nedostatek způsobuje měknutí kostí (křivici.)
Vitamín E (tokoferol)
vyskytuje se ve špenátě, ve vejcích aj.
Nedostatek způsobuje poruchy nervové, poruchy krvetvorby.
Vitamín K
vyskytuje se v zelené zelenině, v květáku, hrachu apod. Podílí se na srážení krve.
Vitamíny rozpustné ve vodě:
Vitamín B1 (tiamin)
na tento vitamín narazíme v obilovinách, luštěninách, bramborech ale i v droždí. Příjem tohoto vitamínu se vyžaduje při některých nemocí, otravách nikotinem, olovem či arzenem, při těhotenství. Hypovitaminóza u tohoto vitamínu se vyskytuje jen vzácně. Projevuje se bolestmi hlavy, záněty nervů.
Vitamín B2 (riboflavin)
je obsažen v játrech, v droždí, v mléce a ve vejcích. Je důležitý pro růst a obnovu buněk. Onemocnění vitamínem B2 se u nás nevyskytuje.
Vitamín B6 (pyridoxin)
vyskytuje se v mléce, v droždí, v pšenici a kukuřici (zrna.) Nedostatek se projevuje poruchami nervového a trávícího systému.
Vitamín B12 (kobalamin)
Nejbohatším zdrojem na tento vitamín jsou játra a ledviny. Nedostatek se projevuje kožními a nervovými chorobami.
Vitamín C
zdrojem jsou šípky, černý rybíz, citróny, pomeranče, zelí aj.
Nedostatek se projevuje únavou (tzv. jarní), krvácení a záněty dásní, snižuje odolnost proti infekcím. Denně potřebuje 60-80 mg vitamínu C organismus. Avitaminóza způsobuje kurděje.
Vitamín PP
je obsažen v rajčatech a vnitřnostech. Mimo jiné i v jablkách. Nedostatek způsobuje poruchy kůže a sliznice.
Vitamín H
je ukryt v obilovinách a vnitřnostech. Způsobuje kožní poruchy.
Vitamín F
obsažen v mase, v oleji, v mléce aj. Nedostatej způsobuje cevní problémy, degeneraci některých žláz.
Vitamíny jsou velmi choulostivé. Znehodnocují se a poškozují se teplem, oxidací, konzervováním, skladováním, vyluhováním. Jejich spotřeba se zvyšuje u dětí, u žen v době těhotenství a kojení, při nemocích. Je velmi důležité aby naše strava byla pestrá a bohatá na tyto látky.
4. srpen 2007
12 626×
556 slov